top of page

                                                                                              Tiedote 7.6.2024

Julkaistavissa heti

 

Nirvisten ja Mukulan luomutilat:

Terveellinen uutuusmarja Iitistä -Suomen suurin Haskap tila alkaa tuottaa satoa

 

Iittiin on perustettu Suomen suurin Haskap viljelmä. Seudun väki pääsee maistamaan ensimmäisiä marjoja jo lähiviikkoina. Suomessa monelle vielä tuntematon haskap on mustikan värinen, usein pitkulaisempi marja. Maailmalla se on tunnettu jo pitkään niin terveellisyydestään kuin hyvästä maustaan.

 

Iitissä Haskapit kasvavat Nirvisten luomutilalla Kouvolan rajalla. Seudun asukkaille tuoreet marjat ovat saatavissa läheiseltä Mukulan luomutilalta, jossa luomumansikoiden suoramyyntiä on jo entuudestaan.

 

Mikä ihmeen haskap?

Suomessa vielä uudella marjalla on monta nimeä; Haskap, hunajamarja ja makeasinikuusama.

 

Haskap on mustikan värinen, pitkulainen tai soikea. Makua voisi kuvailla aromaattiseksi mustikaksi. Haskap on erittäin terveellinen ja siinä on vitamiinien lisäksi flavonoideja kolme kertaa enemmän kuin metsämustikassa. Marja sisältää paljon antosyaania eli metsämustikassakin olevaa intensiivistä väriä. Haskap sopii käytettäväksi kuten muutkin marjat.

Suomen suurin haskap-tila panostaa laatuun

Nirvisten tilalla innostuttiin haskapin terveellisyydestä ja mahdollisuudesta tuoda kokonaan uusi marja seudun markkinoille. Nirvisiin on istutettu nyt jo yli 4 hehtaaria ja yli 10 000 pensasta haskapia. Tämä tekee tilasta tiettävästi tämän hetken suurimman Suomessa.

 

Haskap sopii erinomaisesti viljeltäväksi Suomessa, sillä se on kotoisin muilta pohjoisilta alueilta, kuten Japanista ja Kanadasta. Nirvisten tilalla marjojen kiitelty laatu ja maku perustuvat hyvään maahan, hoitoon, makeimpiin lajikkeisiin sekä poiminnan ajoittamiseen maun ja rakenteen kannalta juuri oikeaan aikaan.

 

”Marjat poimitaan ainakin näin alkuun käsin, vaan määrien kasvaessa suunnitelmissa on rakentaa poimintaa parhaiten palveleva erikoiskone. Tulevina vuosina myös yhteistyö jalostajien kanssa on tervetullutta” kertoo tilan isäntä Esa Ojala.  

 

”Haluamme panostaa laadukkaaseen viljelyyn ja poimintaan. Siksi olemme sopineet tuoremyynnin yhteistyön Mukulan tilan kautta. Näin voimme tarjota tuoreita haskap-marjoja myös seudun väelle, vaikka tulevaisuudessa isoimmat erät maailmalle lähtisivätkin" Ojala miettii.

 

Tuoremarjat Mukulasta heinä-elokuussa

”Luomuviljellyt haskap -marjat sopivat Mukulan tilan valikoimaan muiden marjojen rinnalle. Nyt kun asiakkaat ovat jo löytäneet luomumansikkamme ja tilapuotimme, on ilo tarjota myös muille näitä maistuvia ja terveellisiä marjoja” Maija Merikanto Mukulan tilalta iloitsee.

 

”Tänä kesänä tulemme tarjoamaan kaikille kävijöille maistiaisia haskapin kypsyttyä. Myös myyntiin on tulossa eri kokoisia rasioita sekä 4kg laatikoita esimerkiksi pakastusta varten. Oman perheemme käytössä hujahti viime talvena 20kg haskapia jo marraskuuhun mennessä” Merikanto hymyilee.

Haskap marjoja on saatavilla Mukulan tilapuodista Iitin Lyöttilästä sadon kypsyttyä noin heinäkuun alkupuolelta alkaen. Haskapin satokausi kestää yleensä elokuun puoliväliin asti.

Haskap yleistyy vauhdilla Suomessa
Luonnonvarakeskuksen tietojen perusteella vuonna 2023 Suomessa viljeltiin haskapia 43 hehtaarin alalla ja 78 tilalla. Yli hehtaarin haskap-tiloja oli 14. Näistä suurin oli Iitin Nirvisten tila tuolloin 3 ha alallaan.

 

Vuoden 2024 tilastoja ei ole vielä julkaistu, vaan Nirvisten kasvattaessa pinta-alansa jo 4,3ha:n, lienee se edelleen Suomen suurin alallaan. Lisäksi Nirvisten kanssa yhteistyössä viljeltäviä haskap pensaita on kasvussa myös Valkealan Anttilassa, Tiina Sopasen tilalla 1,5 ha alalta. Uutta marjaa tulee siis seudulle hyvin tarjolle, täydessä sadossaan kymmeniä tuhansia kiloja / vuosi.

 

Haskapia on saanut viljellä Euroopassa vasta vuodesta 1998. Haskap:n pinta-alat ovat lisääntyneet viimeisen parin vuoden aikana kaksinkertaiseksi ja ala vaikuttaa lähivuosina lisääntyvän edelleen vauhdilla. Vaikka haskap vasta aloittelee laajentumista, sen vuoden 2023 viljelypintala ylitti jo karviaisen ja reilun kolmanneksen pensasmustikan (114ha) viljelyalasta.

Myös kotipuutarhurit ovat olleet marjasta erittäin kiinnostuneita ja hunajamarja -nimellä myytävät taimet ovatkin muutamien puutarhaliikkeiden mukaan loppuneet nyt muutaman vuoden jo heti keväällä.  

Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää. Myös molempien tilojen nettisivuilla ja somessa kerrotaan tarkemmin. Tiedotteen tekstit ja kuvat on vapaasti käytettävissä.

Alimpana olevien kuvien isot kuvakoot löydät tästä dropbox:sta tai pyydä info@mukulantila.fi

Lisätietoja:

Esa Ojala

Nirvisten luomutila

Puh. 050-0778785

esa@nirvistentila.fi

www.nirvistentila.fi

www.instagram.com/nirvistentila

Nirvistentie 121
45740 Kuusankoski

Nirvisten tila on vanha maatila Iitin Nirvisissä. Tilalla viljellään viljaa ja nyt pääkasvina haskapia. Tilalla keskitytään itse viljelyyn, tulevaisuudessa aina suuremmaksi käyvän sadon myyntiin isompina erinä sekä tulevaisuudessa myös muihin palveluihin kuten haskapin viljelykoneiden rakennukseen. Tilaa pitää Esa Ojala.

 

Maija Merikanto

Mukulan luomutila

Puh. 040-5487818

info@mukulantila.fi

www.mukulantila.fi/haskap

www.instagram.com/mukulanluomumarja

Mukulantie 49

47540 Lyöttilä

Mukulan tila on Iitin Lyöttilässä sijaitseva luomumarjatila. Tilalla viljellään luomumansikoita ja tulevaisuudessa muitakin marjoja. Tilan tuotteet myydään lähes kauttaaltaan omasta tilapuodista satoaikaan. Tilalla järjestetään kesäisin myös tapahtumia ja avointen ovien päiviä. Tilalla työskentelee kesäisin noin 20 henkilöä ja tilaa pitävät Maija ja Juha Merikanto

Kuvat käytettävissä, kaikissa kuvaaja Esa Ojala , lataa isommat kuvakoot dropbox:sta tai pyydä info@mukulantila.fi

Haskap pensas pysty Kuvaaja Esa Ojala_ed
Nirvisten tila luomutila Haskap pensaita Hunajamarja Makeasinikuusama
Esa Ojala Nirvisten tilalla haskap pensa
Esa Ojala Haskap pellolla Nirvisten tila
1000015377_edited.jpg
Haskap pensaita Nirvisten tilalla hunajamarja Iitti
bottom of page